“Iată, Dumnezeul acesta este Dumnezeul nostru în veci de veci; El va fi călăuza noastră până la moarte.”
(Psalmi 48:14)

 

În prima parte am amintit despre Natură, Istoria întregului Cosmos, Istoria Planetei Pământ, Istoria ta personală, Binele și răul

În a 2-a partea abordăm alte câteva aspecte.

Dreptatea
Animalele nu au noțiunea de dreptate.
„Ţi s-a arătat, omule, ce este bine, şi ce alta cere Domnul de la tine, decât să faci deptate, să iubeşti mila, şi să umbli smerit cu Dumnezeul tău?”
(Mica 6:8)
„Mari şi minunate sunt lucrările tale, Doamne Dumnezeule, Atotputernice! Drepte şi adevărate sunt căile Tale, Împărate al Neamurilor!”
(Apocalipsa 15:3)

Anatomia și Genetica
“Cel ce a sădit urechea, s-ar putea să n-audă? Cel ce a întocmit ochiul, s-ar putea să nu vadă?” (Psalmi 94:9)
“Tu mi-ai întocmit rărunchii, Tu m-ai ţesut în pântecele mamei mele” (Psalmi 139:13)
“Aşa vorbeşte Domnul, Răscumpărătorul tău, Cel ce te-a întocmit din pântecele mamei tale: „Eu, Domnul, am făcut toate aceste lucruri, ” (Isaia 44:24)

Ințelepciunea
“Căci înţelepciunea preţuieşte mai mult decât mărgăritarele, şi nici un lucru de preţ nu se poate asemui cu ea.” (Proverbe 8:11)

Rușinea
După ce păcătuiește, omului îi este rușine și frică de Dumnezeu. Dumnezeu îl caută să stea de vorbă cu omul, însa “el a răspuns: ‘Ţi-am auzit glasul în grădină; şi mi-a fost frică, pentru că eram gol şi m-am ascuns.’ ”
(Geneza 3:10)

Paradisul pierdut
Senzația “paradisului pierdut” se pare ca este înrădăcinată ancestral undeva în conștiința omului. Drept urmare, fiecare încearcă să-și construiască propriul lui paradis. Doar prin Cristos ne putem întoarce la frumusețea și fericirea relației personale cu Dumnezeu – cu adevărat paradis.
După ce Adam și Eva au păcătuit, “Domnul Dumnezeu l-a izgonit din grădina Edenului, ca să lucreze pământul, din care fusese luat.” (Geneza 3:23)

Închinarea
Omul este singura ființă care caută închinare, care are înscrisă închinarea în conștiința sa. Dar cea mai mare parte a oamenilor se închină la orice altceva, dar nu la Dumnezeul viu și adevărat, Dumnezeul care S-a revelat pe Sine Însuși în Biblie, Cel care spune:
“Să nu ai alţi dumnezei în afară de Mine.”
(Exod 20:3)
“Să nu te închini înaintea unui alt dumnezeu; căci Domnul se numeşte gelos, este un Dumnezeu gelos.”
(Exod 34:14)

În partea a 3-a vom vorbi despre Sărbători, Cosmosul și omul, Ciclurile esențiale ale planetei, Mările și oceanele, Poporul Israel

————————————-

Ioan Ciobotă

————————————-
29 Ianuarie 2021
————————————-
Video aici: https://www.youtube.com/watch?v=BXxUv0z2HA0&feature=youtu.be
————————————-