500 de ani de la apariția mișcării anabaptiste


Timișoara | Vera Kirilă | 12.02.2025

Sursă foto: https://www.christianity.com/


Institutul Teologic Penticostal celebrează 500 de ani de la apariția mișcării anabaptiste. Momentul aniversar va fi marcat printr-un simpozion academic, organizat în perioada 12-13 martie, în București.

Evenimentul își propune să exploreze atât contribuțiile mișcării anabaptiste în istoria protestantismului, cât și să implicațiile sale teologice și sociale.

Printre temele abordate în cadrul simpozionului se numără istoria anabaptismului, impactul teologic al Reformei Radicale și relevanța principiilor anabaptiste în biserica contemporană.

Ce este mișcarea anabaptistă și cum a apărut?

Mișcarea anabaptistă a apărut în contextul Reformei Radicale. La sfârșitul secolului XV și începutul secolului XVI, nemulțumirile față doctrina și practicile Bisericii Catolice au atins cote maxime. Astfel, în anul 1517, Martin Luther a vorbit public despre nevoia unei reforme în biserică prin publicarea celor 95 de teze.

De-a lungul timpului, au apărut mai mulți reformatori, însă aceștia nu au reușit să stabilească o strategie comună prin care să aducă schimbări în viața bisericii. Printre acești reformatori se numără și cei care au inițiat mișcarea anabaptistă.

Principii fundamentale ale anabaptismului

Principiile de bază ale anabaptismului au fost formulate în 1527, în documentul Mărturisirea de credinţă de la Schleitheim, redactat de Michael Sattler.

Printre cele mai importante convingeri se numără faptul că doar persoanele adulte care își mărturisesc credința pot fi botezate, supunerea față de Cuvântul lui Dumnezeu, trăirea unei vieți schimbate în conformitate cu principiile biblice, credința în lucrarea Duhului Sfânt – care este prezent în mod activ în viața oamenilor născuți din nou – și refuzul serviciului militar.

Sursă: https://www.itpbucuresti.ro/

Următoarele emisiuni