570 de ani de la publicarea Bibliei Gutenberg


Autor: Vera Kirilă | 25 FEB 2025

Sursa: Colecții Speciale, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași

Foto: site-ul stiricrestine.ro


Au trecut 570 de ani de la publicarea primei Biblii Gutenberg. Un număr semnificativ de savanți consideră că data de 23 februarie 1455 este momentul în care Biblia Gutenberg a fost publicată în orașul Mainz din Germania. De ce este atât de important acest lucru?

Biblia Gutenberg a fost prima carte din Europa tipărită cu ajutorul unei prese tipografice cu litere metalice mobile – evoluție tehnologică extraordinară pentru acele vremuri, având în vedere că până atunci cărțile erau copiate manual.

Numele Bibliei Gutenberg vine de la inventatorul presei, Johannes Gutenberg. Inițial acesta și-a propus să printeze 150 de exemplare, dar cererea era atât de mare încât, în cele din urmă, a ajuns a ajuns să producă în jur de 180

Astăzi, mai există doar 48 de xemplare, păstrate în marile biblioteci ale lumii. Câteva dintre ele se găsesc în Biblioteca Vaticanului și în Biblioteca și Muzeul Morgan din New York. Alte două exemplare, tipărite pe pergament, se află în seifuri subterane.

Cum arătau Bibliile Gutenberg?

Presa funcționa în modul următor: literele erau acoperite cu o cerneală pe bază de ulei și apoi presate fie pe hârtie, fie pe suluri de pergament realizate din piele de animale.

O Biblie Gutenberg avea aproximativ 1.300 de pagini și o greutate impresionantă, de peste 27 de kilograme. Era scrisă în limba latină, ceea ce o făcea accesibilă doar persoanelor instruite, în special preoților catolici din acea vreme.

Cele mai multe exemplare au fost tipărite pe hârtie, dar câteva dintre ele au fost realizate pe pergament.

Un alt aspect inedit este că fiecare Biblie era unică. Cumpărătorul putea să își aleagă, în funcție de preferințe și buget, tipul de legătură și diferintele ornamente.

Biblia Gutenberg: revoluția tiparului și răspândirea Cuvântului lui Dumnezeu

După cum am menționat anterior, invenția presei tipografice cu litere metalice a fost un mare progres tehnologic pentru acele vremuri. Înainte de această inovație, cărțile erau copiate de mână, iar realizarea unui singur exemplar putea dura ani de zile. Munca anevoioasă depusă pentru copiere le făcea și deosebit de scumpe, astfel încât acestea se găseau, în principal, în mănăstiri, în marile biblioteci și pe rafturile oamenilor foarte înstăriți.

Noua invenție a fost primul pas în răspândirea cărților în general și a Bibliei în special către oamenii de rând. Începând cu anul 1500 au început să se printeze și primele Biblii în limbile autohtone ale diferitelor țări, iar Scriptura și-a mărit aria de impact.

La jumătatea mileniului al doilea, nivelul de alfabetizare în Europa era destul de scăzut, dar, chiar și așa, impactul tipăririi Bibliei a fost vizibil. Acum nu doar clericii se ocupau cu interpretarea Scripturii, ci și enoriașii puteau veni cu întrebări și argumente pertinente în legătură cu textele biblice.

De remarcat este și faptul că, odată cu tipărirea Bibliei Gutenberg, s-a răspândit termenul de „Biblie” pentru a descrie această carte. Până atunci, se folosea în special termenul de „Scriptură” pentru a face referire la textele sfinte.

Sursă articol: stiricrestine.ro  

Următoarele emisiuni