Italia, o țară tot mai singură
Cum poate Biserica să răspundă crizei familiale
Autor: Vera KIRILĂ | 22 MAI 2025

Un sondaj recent, publicat de Institutul Național de Statistică al Italiei (ISTAT), arată că în majoritatea gospodăriilor italiene locuiește de fapt o singură persoană.
În cadrul statisticilor referitoare la structurile familiale, indivizii care trăiesc singuri sunt considerați „familii formate dintr-o singură persoană”.
Din rândul acestor „familii” fac parte studenții tineri, persoanele singure și vârstnicii care reprezintă 36,2% din structurile familiale. Ei sunt urmați de cuplurile fără copii (20%) și familiile monoparentale (10%). Doar 29% dintre gospodării mai sunt familii nucleare tradiționale, formate din părinți și copii.
Cauze ale declinului familial
Printre cauzele acestui fenomen se numără schimbările sociale, precum întârzierea căsătoriei, presiunile financiare, migrațiile și imigrațiile, dar și faptul că tinerii sunt din ce în ce mai concentrați pe viața profesională și pe studii în detrimentul întemeierii unei familii.
De asemenea, natalitatea este în continuă scădere, în timp ce populația îmbătrânește.
Pe lângă izolarea fizică, persoanele care locuiesc singure se confruntă și cu izolare emoțională, lucru care duce la probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și burnout-ul.
Acest trend nu este specific doar Italiei. Japonia este cunoscută pentru numărul imens de persoane singure, iar companiile vin în întâmpinarea nevoii de comunitate. Aici, ai posibilitatea să îți închiriezi prieteni, parteneri care să te însoțească la evenimente sociale, dar și persoane care să jelească la evenimentele funerare.
Tot în Japonia s-au înregistrat cazuri de persoane care au comis delicte minore gândindu-se că, cel puțin în închisoare vor avea parte de companie.
Rolul Bisericii
Biserica are un rol esențial în stoparea acestui fenomen. În primul rând, poate integra persoane singure în rândul comunității, unde valori precum familia, comunitatea și sprijinul reciproc sunt promovate și trăite.
De asemenea, Biserica este chemată să investească în generația tânără și să acorde sprijin practic persoanelor care se confruntă cu singurătatea, indiferent de grupa de vârstă din care fac parte.
Fenomenul singurătății și declinul familiei tradiționale din Italia reflectă o criză socială profundă. Biserica are oportunitatea și responsabilitatea de a fi un loc de apartenență, care arată că, în trupul lui Hristos, nimeni nu e singur.