Cultivă o atitudine de recunoștință

1 nov., 2019

Sugestii adecvate vârstei pentru a-i ajuta pe copii să practice o atitudine de recunoștință


Arată copiilor tăi beneficiile unei inimi mulțumitoare, oferindu-le în același timp, posibilitatea de a-și exprima recunoștința.

”Dorothy, pentru ce ești tu recunoscătoare?”, a întrebat-o soțul meu pe fiica noastră de 4 ani.

”Isus, tu, mami și surorile mele”, a răspuns ea.

Când a venit rândul fiicei noastre de 7 ani, nu a fost de mirare că cei doi pisoi pe care i-am adoptat în acea vară, erau trecuți pe lista ei.

O tradiție pe care o avem în fiecare an de Ziua Mulțumirii, este ca înainte de a servi masa, să împărtășim pentru ce suntem recunoscători. Au fost ani în care, cele patru fete ale noastre listau doar două sau trei lucruri, iar în alții prea multe. Însă în fiecare an, au fost dornice să ne spună pentru ce erau recunoscătoare.

Ziua Mulțumirii este o oportunitate ideală pentru părinți ca să îi învețe și să le amintească copiilor, importanța recunoștinței și beneficiile exprimării ei.

Iată câteva idei adecvate vârstei, pe care le puteți folosi în această perioadă, pentru a cultiva o atitudine de recunoștință în copiii voștri.

Vârsta 0-3 – Mulțumirea

Primii trei ani din viață sunt cruciali. În acestă perioadă se formează cele mai importante modele emoționale și comportamentale, spune Daniel P. Huerta, vicepreședinte al Departamentului de Parenting & Tineret din cadrul organizației Focus on the Family.

Această etapă oferă o oportunitate excelentă de a-i învăța pe copii ce este mulțumirea” spune acesta, ” un ingredient esențial în atitudinea de recunoștință din anii următori.”

Prima lecție pe care eu și soțul meu am dat-o fetelor noastre, a fost când și cum să fie recunoscătoare. Am folosit metode simple cum ar fi, rugăciunea înainte de masă în care foloseam cuvinte specifice și intenționate, inclusiv propoziții precum: ”Mulțumesc Doamne pentru această mâncare pe care ne-ai oferit-o.” Pe măsură ce copiii noștri au creascut și au început să vorbească, le-am dat voie să se roage înainte de masă. De asemenea, mi-am dat seama că situațiile frustrante, cum ar fi așteptările lungi la rând, în magazin sau în trafic, erau oportunități pentru a le arăta copiilor mei cum ”să fie mulțumitori indiferent de circumstanțe” (Filipeni 4:11). În loc să reacționez cu nerăbdare, am făcut tot posibilul să am o atitudine fericită și să mă rog pentru cei din fața mea.

Vârsta 4-7 ani – Slujirea

Copiii între 4 și 7 ani, reușesc cu greu să-și exprime sau să practice o atitudine de mulțumire.

”Au învățat că lucrurile, mâncarea și atenția pot declanșa instant sentimente”, spune Huerta.

Lucrul acesta se întâmplă atunci când părinții îi învăță pe copii importanța slujirii altora.

”Copiii adoră atunci când adulții și alți copii le sunt recunoscători pentru slujire. Ajută-i să vadă cum este atunci când alte persoane sunt recunoscătoare.”

O modalitate este de a da copiilor tăi sarcini pe care ei le consideră distractive, amuzante. Ajută-i apoi să le pună în aplicare pentru binele celor din jur. Toate cele patru fiice ale noastre adoră să deseneze. De-a lungul anilor, le-am cerut să creeze cartonașe cu nume pentru masă. Apoi, le-am rugat să ajute la pregătirea preparatelor preferate: să facă piureul, să pregătească mâncarea de fasole verde și să amestece în salată – lucruri care, pentru ele, însemnau atât muncă, cât și distracție. Acest lucru nu numai că îi învață pe copii că slujirea este bună, ci îi ajută să aprecieze și mai mult efortul celorlalți.

Vârsta 8-12 ani – Conștientizarea

Atunci când vorbim de mulțumire, grupa de vârstă cu care se poate lucra cel mai ușor este cea cuprinsă între 8 și 12 ani, și asta pentru că, preadolescenții sunt capabili să gândească mai rațional și mai logic, susține Huerta.

În această etapă”, spune el, „îl înveți pe copil că, conștientizarea este o componentă esențială a recunoștinței.”

Pentru a-ți ajuta copiii să fie mai recunoscători, le poți arăta nevoile comunității în care trăiesc, ale țării sau ale întregii lumii, explică Huerta. Acest lucru îi ajută să înțeleagă și să aprecieze mai bine valoarea lucrurilor pe care le dețin.

Pentru început, spune-le să conceapă o listă cu persoane cunoscute lor, dar care sunt bolnave, singure sau triste. Apoi, învață-i să dedice un timp în care să se roage pentru aceste persoane sau în care să-și exprime afecțiunea față de ele într-un mod mai practic. De exemplu, dacă un vecin se luptă cu cancerul, discută cu familia ta despre cum ați putea să-l ajutați.

Vârsta 13-18 – Acțiunea

În cazul adolescenților, situația este mai dificilă, explică Huerta, deoarece copiii ajunși în această etapă a vieții au dificultăți în a-și arăta sau exprima recunoștința.

”Adolescenții se confruntă cu foarte mult stres, presiune și lucruri care le distrag atenția. Lumea lor personală gravitează în mod natural, spre auto-protecție și auto-creștere.”

În perioada adolescenței este important ca părinții să consolideze în mod intenționat, noțiunile pe care copiii le-au învățat la vârste fragede și să îi încurajeze să fie sensibili la sentimentele celor din jur.

Îi puteți ajuta să transforme acestă conștientizare în acțiune prin implicarea în diferite activități sociale cum ar fi, servirea unei mese calde celor fără adăpost. Încurajați-i să continue să fie atenți la nevoile celor din jur și prin implicarea în misiunile bisericii: vizite la orfelinate, azile de bătrâni, spitale sau chiar să strângă bani pentru un prieten în nevoie.

Toate vârstele

Indiferent de vârsta copilului tău, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face ca părinte este să modelezi în mod constant în el, recunoștința și slujirea. Prin atitudinea și acțiunile tale, arată-i copilului tău beneficiile și bucuria de a avea o inimă mulțumitoare și oferă-i posibilitatea de a-și exprima la rândul lui, recunoștința.

Acest articol a apărut pentru prima dată în limba engleză, pe focusonthefamily.com, ”Cultivate Gratitude at Thanksgiving” de Ashleigh Slater. Toate drepturile rezervate autorului. Articol tradus și adaptat cu permisiunea © 2019 Focus on the Family. 

Următoarele emisiuni