Primul Muzeu al Bibliei din România deschis la Timișoara
Foto: Mitropolia Banatului
Bastionul Theresia a fost ieri gazda unui eveniment în premieră pentru Timișoara și România, vernisajul primului Muzeu al Bibliei din țară. Inițiativa organizării unui astfel de eveniment, aparține pastorului Ionel Tuțac, președintele Asociației Renașterea Familiei, care a declarat că la baza realizării proiectului stă interesul tinerilor și copiilor pentru Cuvântul lui Dumnezeu, dar și dorința de a promova Scriptura și de a sublinia influența pe care aceasta o are în istorie, cultură, și mai ales, în viața personală a omului. Partener în realizarea proiectului este Consiliul Județean Timiș, care a pus la dispoziție spațiul de la Bastionul Theresia. Despre un posibil Muzeu al Bibliei deschis permanent la Timișoara, președintele CJ Timiș, Călin Dobra a spus:
Expoziția cuprinde peste 500 de exemplare ale Bibliei, în diverse ediții, limbi și dimensiuni, din colecția personală a pastorului Ionel Tuțac, dar și patru exemplare românești originale dăruite de Mitropolia Banatului. De asemenea, sunt expuse fragmente din ediții vechi, manuscrise și informații despre locul și modul în care au fost scrise, precum și cea mai mică Biblie din lume, ce poate fi citită doar la microscop. La vernisaj au mai participat ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, PS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, precum și reprezentanți ai bisericilor locale și cultelor creștine din România. Despre importanța unui astfel de muzeu pentru Timișoara, consilierul județean Mihai Bojin, a declarat:
La rândul său, primarul Nicolae Robu a afirmat că Muzeul ar trebui să reprezinte unul din punctele de atracție ale orașului, atât pentru timișoreni, cât și pentru turiștii care vizitează capitala Banatului. Pastorul Samy Tuțac, președintele Comunității Baptiste Timișoara, a vorbit despre valoarea Bibliei în viața creștinului și despre provocările la care este chemat acesta pentru împărtășirea Cuvântului lui Dumnezeu. Seara s-a încheiat cu o dezbatere pe tema ”Biblia – punte între timp și eternitate”, susținută de dr. Emil Bartoș și ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, care a afirmat că Biblia este cartea despre care ar trebui să se discute cel mai mult în această lume și i-a încurajat pe cei prezenți, și nu numai, să o citească. La discuții a participat și PS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, care, la rândul său, a vorbit despre importanța citirii și aprofundării Sfintelor Scripturi. Pe parcursul expoziției vor fi organizate mai multe dezbateri pe tema Bibliei, dar și concursuri tematice, concerte de muzică religioasă, proiecții de film și programe pentru copii. Muzeul Bibliei este deschis publicului, până în data de 25 aprilie, în fiecare zi de luni până vineri între orele 9:00-17:00, și sâmbăta între orele 10:00-14:00. Accesul vizitatorilor este liber.