Amenzi mari pentru proprietarii de terenuri care nu elimină ambrozia

7 sept., 2018
Image result for ambrozie

Sursa foto: DcNews

Proprietarii care nu își curăță terenul de ambrozie riscă amenzi uriașe. Executivul a decis în ședința de miercuri, că proprietarii de terenuri vor avea obligația să elimine ambrozia, anual, până pe data de 5 iunie, în caz contrar, riscă amenzi până la 20.000 de lei.

”A fost aprobată  Hotărârea de Guvern privind normele metodologice pentru combaterea buruienii ambrozie. Vorbim despre măsuri de informare, în sensul că, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va pune la dispoziția publicului, un site specializat cu informări strict pe această plantă dăunătoare, care provoacă, al cărei polen de fapt provoacă rinite alergice. De asemenea, vor fi luate măsuri de informare a proprietarilor terenurilor respective să combată răspândirea acestei plante, să o elimine de pe acele terenuri, obligația acestora fiind să o elimine până pe 5 iunie, în fiecare an. Evident, normele de aplicare prevăd și sancțiuni”, a declarat miercuri, după ședința de Guvern, Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Potrivit acestuia, fiecare unitate administrativ-teritorială, adică primăriile, au obligația de a lua măsurile necesare pentru combaterea buruienii. Astfel, vor fi organizate echipe mixte care vor verifica în teren dacă au fost implementate măsurile impuse. În caz contrar, vor fi aplicate sancțiuni de până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și de până la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

”Sunt și altfel de măsuri care cad în sarcina UAT-urilor (unități administrativ-teritoriale), în sensul că, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale va fi centralizată situația terenurilor pe care se dezvoltă această plantă și va fi întocmit un centralizator până pe data de 25 mai, din fiecare an […] și vor fi organizate echipe mixte care vor verifica în teren, dacă au fost implementate aceste măsuri”, a precizat Nelu Barbu.

În luna mai a acestui an, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, anunța înființarea unui ”consorțiu anti-ambrozie” cu primarii comunelor limitrofe, pentru a proteja populația de alergiile cauzate de polenul acestei plante.

”Vreau să creăm un consorțiu anti-ambrozie. Această plantă este cumplită și putem să o combatem doar dacă noi, administrația Timișoarei și administrațiile comunelor adiacente, din zona periurbană, acționăm împreună, acționăm coordonat”, a declarat Nicolae Robu.

Până la această dată, nu a fost luată nici o măsură din partea autorităților locale. Se așteaptă ca după decizia de miercuri a Guvernului, autoritățile locale să se implice mai mult în această problemă. În ultimii ani, ambrozia s-a extins tot mai mult pe teritoriul României. Ea a fost declarată de către specialiști ”cea mai periculoasă plantă pentru sănătate”. Polenul ambroziei poate provoca alergii severe, care pot rezulta în boli mult mai grave cum este astmul. Potrivit medicilor, tot mai mulți români suferă de alergie cauzată de ambrozie.

Următoarele emisiuni