Cinci pași pentru a face o alegere bună

13 nov., 2019

 

Imagini pentru Making tough choices is never easy

                      Alegerile pe care le faci şi deciziile pe care le iei sunt cele care îţi definesc destinul.

                                                                                                                           Roy T. Bennett

 

A face o alegere bună nu este niciodată ușor, indiferent de vârsta la care te afli. Fie că ești în căutarea primului loc de muncă, fie că ai deja un job stabil dar vrei să promovezi, e greu să iei decizia corectă. Există însă, 5 pași importanți pe care-i poți parcurge pentru a fi sigur că ai făcut alegerea cea mai bună.

1.Ia în considerare fiecare aspect al situației

Trebuie să te oprești, să meditezi și să cântărești toate opțiunile pe care le ai, asigurându-te în același timp, că înțelegi acțiunile și riscurile la care te supui. Fă-ți timp pentru a te informa și încearcă să te abți de la a lua o decizie în grabă. Unul din atu-urile tale ca creștin este acela că îi poți cere lui Dumnezeu să te ajute. Roagă-te și cere-i să îți dea înțelepciune și o inimă pricepută.

2.Cere sfatul unei persoane de încredere

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vorbim de luarea unei decizii bune este aprecierea unui sfat bun. Biblia ne îndeamnă să găsim înțelepciune la cei care o au: ”Când nu este chibzuinţă, poporul cade, dar biruinţa vine prin numărul mare de sfetnici” (Proverbe 11:14). Asta nu înseamnă că trebuie să asculți sfatul oricărei persoane de pe stradă. Nu, ci tu trebuie să cauți oameni înțelepți ale căror sfaturi le respecți, chiar dacă nu sunt cele pe care doreai să le auzi.

În 1 Împărați, capitolul 12, citim povestea regelui Roboam, căruia poporul Israel i-a cerut să îi ușureze sarcinile zilnice. Când regele s-a dus la bătrânii înțelepți, aceștia l-au sfătuit să facă așa cum îi cerea poporul, spunându-i că un rege care slujește poporului său va fi la rându-i slujit cu credincioșie. Dar lui Roboam nu i-a plăcut sfatul bătrânilor, așa că s-a dus la prietenii săi. Aceștia i-au spus să crească povara asupra poporului și să guverneze ca un tiran aspru. Preferând acest sfat, regele a crescut sarcinile israeliților, fapt ce a condus mai târziu, la uciderea lui. Morala? Când cauți un sfat, încearcă să te asiguri că acesta este într-adevăr unul înțelept.

3.Testează-ți ideile

Câteodată avem impresia că chemarea lui Dumnezeu ne scutește de a ne folosi rațiunea. Dar după ce ai cântărit lucrurile și ai primit sfatul de care aveai nevoie, poate ar fi bine să îți testezi ideile și să reflectezi asupra rezultatului oferit. Câteodată, indiciile arată toate în aceeași direcție, chiar dacă nu vrei să crezi acest lucru.

În timpul acestui proces de clarificare, este vital să rămâi deschis la glasul Domnului. ”Arată-mi, Doamne, căile Tale şi învaţă-mă cărările Tale!” (Ps. 25:4) este un verset ideal de luat în considerare atunci când te afli în etapa de lămurire.

3.Fă-ți curaj să mergi mai departe

Necunoscutul este adesea înfricoșător, iar pasul inițial, clarificarea, poate fi cel mai descurajant dintre toate. Dar trebuie să tragi aer în piept și să te asiguri că ceea ce faci este corect. În Biblie este scris că dacă suntem curajoși în luptă, El va fi cu noi (Deutronom 31:6).

4.Fii mulțumitor în orice situație

Indiferent de alegerea ta, de calea pe care ai parcurs-o, trebuie să înveți să fi mulțumitor. În epistola sa către Filipeni, Pavel scrie că a învățat să fie mulțumitor indiferent de circumstanțe (Filipeni 4:11). Când greutățile apar, inevitabil te vei întreba: ”Ce-ar fi fost dacă?” Dar nu uita! Regretul nu este nimic altceva decât o risipă de energie. Nu știi niciodată ce oportunități interesante te-așteaptă după colț.

 

“Acest articol a apărut pentru prima dată în limba engleză, pe focusonthefamily.com, ”Five Steps for Making Wise Chices” by Ken Costa. Toate drepturile rezervate autorului. Articol tradus și adaptat cu permisiunea © 2019 Focus on the Fam

Următoarele emisiuni