Alegeri anticipate în Germania: impactul asupra valorilor creștine
Autor: Vera Kirilă | 20 feb. 2025

Foto: EPA, Kay Nietfeld, preluată de pe cne.news
În câteva zile, Germania va organiza alegeri parlamentare anticipate, declanșate de destrămarea coaliției guvernamentale. Zece partide s-au înscris în cursa electorală din 23 februarie, fiecare prezentând un program propriu, care include și poziții privind credința creștină, dreptul la avort, autodeterminarea genului, căsătoriile între persoane de același sex și educația copiilor.
Iată principalele partide candidate și propunerile lor relevante pentru comunitatea creștină:
Uniunea Creștin-Democrată (CDU/CSU)
Vestea bună pentru comunitățile creștine este că Uniunea Creștin-Democrată (CDU și CSU) are cele mai mari șanse să câștige alegerile. Aceste partide promovează aplicarea principiilor creștine în Germania.
CDU și CSU susțin că Germania este „istoric, cultural și valoric profund influențată de credința creștină”. Ele pledează pentru protejarea sărbătorilor creștine, menținerea duminicii ca zi liberă și consolidarea colaborării dintre stat și biserică.De asemenea, Uniunea sprijină o implicare mai mare a părinților în educația copiilor.
În privința „Legii autodeterminării” (“self-determination law”) adoptată de actuala coaliție, care permite adolescenților de peste 14 ani să-și schimbe genul fără aviz de specialitate, Uniunea propune consultarea psihologică obligatorie și interzicerea operațiilor de schimbare de gen până la vârsta majoratului.
În ceea ce privește avortul, Uniunea Creștin-Democrată se opune legalizării acestuia.
SPD (Partidul Social-Democrat)
SPD recunoaște că „bisericile și comunitățile religioase aduc o contribuție valoroasă la conviețuirea noastră”.
Programul său include măsuri sociale favorabile, precum creșterea numărului de locuri în creșe și prelungirea indemnizației parentale. Totuși, SPD evită utilizarea termenilor „mamă”, „tată” sau „copil” și susține includerea orientării sexuale și a identității de gen în Constituția Germaniei pentru prevenirea discriminării.
Die Grünen (Verzii)
Partidul Verzilor recunoaște „contribuția bisericilor și a comunităților religioase și ideologice la coeziunea democratică și socială”, plasând credința creștină pe același plan cu alte religii, precum islamul și iudaismul.
Die Grünen susțin egalitatea între toate tipurile de familii, indiferent de componență, și pledează pentru legalizarea avortului.
FDP (Partidul Liber-Democrat)
FDP promovează egalitatea religioasă, propunând ca minoritățile religioase să beneficieze de același statut ca bisericile creștine. Partidul dorește să acorde cuplurilor necăsătorite dreptul la adopție și să legalizeze donarea de ovule și embrioni, maternitatea surogat și sprijin financiar pentru familiile cu probleme de fertilitate. În plus, susține dreptul fiecărei persoane de a recurge la eutanasie.
AfD (Alternativa pentru Germania)
AfD pledează pentru familia tradițională, formată din mamă, tată și copii, și respinge căsătoriile între persoane de același sex. Partidul susține existența a două genuri biologice, propune abrogarea „Legii autodeterminării” și dorește să prevină „indoctrinarea copiilor” cu teoria genului.
În ceea ce privește sprijinul pentru familie, AfD vrea să extindă indemnizația pentru creșterea copilului până la trei ani, permițând părinților să aleagă între îngrijirea acasă sau creșă.
Având în vedere că după alegeri va fi necesară formarea unei coaliții guvernamentale, fiecare partid va trebui să facă compromisuri legislative. Dacă Uniunea Creștin-Democrată va obține majoritatea parlamentară, este puțin probabil ca legalizarea avortului să fie extinsă. În plus, politicile fostului guvern federal privind redefinirea familiei ar putea fi oprite, iar „Legea autodeterminării” ar putea fi înăsprită.
Cu toate acestea, într-o societate tot mai secularizată, statutul creștinismului în Germania nu se va schimba semnificativ după alegeri. Totuși, o coaliție condusă de creștin-democrați ar putea oferi bisericilor creștine mai multă considerație decât până acum.
Sursa: CNE News