Biserica și prevenirea sinuciderii:

un răspuns creștin la o criză globală



Autor: Vera KIRILĂ | 21 MAI 2025


Având în vedere rata tot mai mare a sinuciderilor, creștinii din SUA au sesizat importanța ca acest subiect să fie abordat în biserici.

Asociația Creștină pentru Supraviețuitorii Pierderii prin Sinucidere (CASSL), o organizație non-profit din Statele Unite, a publicat o nouă ediție a cărții „Mergând mai departe: Un studiu creștin pentru supraviețuitorii pierderii prin sinucidere”. Ghidul este dedicat persoanelor care au pierdut pe cineva drag prin sinucidere și liderilor creștini care doresc să inițieze în biserici slujiri pe această temă.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat date îngrijorătoare privind sinuciderea: la nivel global aproximativ 720.000 de oameni își iau viața în fiecare an.

În SUA, în 2023, au fost raportate în total 49.000 de sinucideri. Este a doua cauză principală de deces în rândul tinerilor cu vârste între 10 și 24 de ani, cu o creștere de 52% în ultimele două decenii.

Terry Osborn, cofondator al CASSL, susține că este nevoie de mobilizarea Bisericii pentru prevenirea sinuciderilor și sprijinirea celor care au supraviețuit tentativelor. El atrage atenția asupra mai multor factori care cresc riscul de sinucidere, precum izolarea socială, anumite diagnostice medicale, statutul de veteran, lipsa adăpostului, mediul rural, vârsta, genul, etnia și cariera.
În termeni generali, am sugera că incapacitatea unei persoane de a percepe speranța și o cultură care devalorizează viața umană sunt factori prin care noi, ca credincioși, putem începe să abordăm problema.
Sprijin pentru cei care au pierdut o persoană dragă prin sinucidere

Pe lângă conștientizarea și prevenirea sinuciderii, CASSL oferă grupuri de sprijin pentru persoanele îndoliate în urma unei sinucideri.
„Se estimează că la fiecare sinucidere, 135 de persoane — inclusiv primii respondenți, colegi, vecini, membri ai comunității bisericești și, desigur, familia și cei dragi — sunt afectate. Aceasta înseamnă, la scară internațională, că apar 97,2 milioane de supraviețuitori ai pierderii prin sinucidere în fiecare an. Acești supraviețuitori sunt, de asemenea, la risc crescut de sinucidere, și noi credem că vestea bună a iubirii lui Hristos are un rol important de jucat în sprijinirea acestor oameni, atât în interiorul cât și în afara bisericii”, a adăugat Osborn.
Biserica este chemată să se implice

De-a lungul anilor, problema sinuciderilor a fost deseori transferată exclusiv specialiștilor din afara Bisericii – medici, asistenți sociali și psihologi. Însă aceștia, în multe cazuri, nu includ perspectiva lui Dumnezeu în procesul de vindecare.
„Unul dintre susținătorii noștri a sugerat că Biserica și-a abdicat responsabilitatea în această privință. De exemplu, le întrebăm uneori pe persoanele din grupurile noastre: ‘Câți dintre voi ați auzit vreodată o predică despre sinucidere?’ Deși numărul mâinilor ridicate a crescut în timp, este totuși relativ scăzut. Pe de altă parte, bisericile încep să acorde sprijin celor care se confruntă cu sănătatea mintală, probleme relaționale și alte aspecte legate de sinucidere. Unii pastori primesc instruire în acest domeniu. Credem cu tărie că Autorul Vieții este o sursă de speranță în acest domeniu”, afirmă Osborn.
O resursă creștină necesară

În lucrarea cu familiile afectate de sinucideri, membrii CASSL au sesizat o lipsă de materiale creștine care să trateze aceast subiect. Astfel a apărut cartea „Mergând mai departe: Un studiu creștin pentru supraviețuitorii pierderii prin sinucidere”.

Organizația oferă asistență directă liderilor care doresc să utilizeze acest ghid la întâlnirile de grup. Totodată, supraviețuitorii au posibilitatea să participe la întâlniri online în cazul în care în biserica din care fac parte nu există astfel de grupuri.

Cartea nu este dedicată unei confesiuni și poate fi folosită într-o varietate de contexte. Printre temele pe care le abordează se numără pierderea prin sinucidere, doliul, rușinea, vinovăția, sinuciderea în contextul biblic, impactul asupra relațiilor, factori declanșatori, autoîngrijire, pacea lui Dumnezeu, deschiderea către ceilalți și prevenirea sinuciderii.

Prin inițiative precum aceasta, creștinii sunt încurajați să aducă lumină și speranță într-un domeniu adesea marcat de tăcere, durere și stigmat.

Următoarele emisiuni

Text biblic

Text biblic

Text biblic

Text biblic

Text biblic