Concedierea profesoarei creștine Kristie Higgs, din Anglia, anulată după ce a fost sancționată pentru opiniile exprimate pe Facebook
Autor: Vera Kirilă | 14.02.2025

Sursa foto: https://cne.news/
Curtea de Apel din Anglia a decis anularea concedierii profesoarei creștine, Kristie Higgs, care a fost dată afară în 2019 din școala în care lucra, în urma unor postări de pe profilul personal de Facebook.
Higgs era angajata școlii Farmor’s Secondary School din Gloucestershire în momentul în care mai multe postări pe Facebook au atras atenția asupra ei.
Ea a distribuit pe profilul personal o petiție împotriva obligativității educației sexuale în școli. Ulterior, a distribuit și un articol în care își manifesta dezacordul față de manualele școlare din care învăța fiul ei și care promovau ideologia transgender.
Activitatea ei pe Facebook a fost observată de o persoană anonimă, care a raportat-o directorului școlii, susținând că opiniile ei ar putea afecta imaginea instituției. La scurt timp, Kristie Higgs a fost concediată.
După șase ani de la incident, instanța a constatat că, în acest caz, s-a făcut o „discriminare ilegală pe motiv de religie și convingeri” și a decis că concedierea a fost „fără îndoială, o reacție disproporționată”.
Victoria lui Kristie Higgs reprezintă, de fapt, o victorie pentru toți creștinii din Anglia
Higgs și-a manifestat bucuria și recunoștința pentru faptul că atât ei, cât și tuturor creștinilor din Anglia li s-a recunoscut dreptul de a-și exprima liber credința: „Exprimarea învățăturii creștine biblice despre gen și sexualitate poate părea ofensatoare pentru cei care au opinii opuse, dar, așa cum arată hotărârea de astăzi, creștinii au dreptul de a-și exprima public convingerile (…) Nu este vorba doar despre mine. (….) „Prea mulți creștini au fost sancționați sau marginalizați la locul de muncă din cauza credinței lor creștine.”
Timp de șase ani, Higgs a fost apărată de Christian Legal Centre (CLC). După victoria obținută, directorul executiv al CLC, Andrea Williams a declarat: „Această hotărâre autoritară reconfigurează legea privind libertatea religiei la locul de muncă. Pentru prima dată în dreptul muncii, decizia a stabilit efectiv o prezumție juridică conform căreia orice concediere bazată pe exprimarea sau manifestarea credinței creștine este ilegală.”
ADF Internațional se arată îngrijorați cu privire la dreptul libertății de exprimare în Europa
Românca Adina Portaru, doctor în Drept și consilier juridic principal pentru Europa la Alliance Defending Freedom (ADF) Internatioanal, în Belgia, a publicat săptămâna aceasta un eseu prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la dreptul libertății de exprimare în Europa: „Europa ia o turnură periculoasă spre cenzură prin Legea Serviciilor Digitale (DSA) a Uniunii Europene, supranumită ‘Legea Supravegherii Digitale’. Conform Adinei Portaru această lege „deschide în realitate calea către restricții necontrolate asupra libertății de exprimare.”
DSA își propune să creeze un mediu online mai sigur, însă acest lucru poate însemna că anumite postări de pe conturile utilizatorilor, considerate controversate, ar putea dispărea fără ca cineva să le ceară acordul pentru a le șterge.
Sursa: CNE News