IKEA Polonia pierde procesul intentat de un angajat concediat pentru opoziția față de ideologia LGBTQ
Autor: Vera Kirilă | 12 MARTIE 2025

Foto: pexels
Compania IKEA din Polonia a pierdut un proces intentat de un fost angajat pe care l-a concediat după ce acesta și-a manifestat dezacordul față de ceea ce a considerat a fi o îndoctrinare LGBTQ în cadrul firmei.
În 2019, IKEA Polonia a trimis o scrisoare internă prin care le impunea tuturor angajaților să fie „incluzivi față de LGBT+”.
Ca răspuns, angajatul Janusz Komenda și-a exprimat dezacordul printr-un comentariu în care a utilizat două citate din Biblie referitoare la practicile homosexuale pentru a-și susține punctul de vedere. În urma acestei acțiuni, Komenda a fost concediat. Consecințe au suportat și persoanele care au dat Like la comentariul postat de Komenda.
Concedierea a fost declarată ca fiind nejustificată atât de un tribunal districtual, cât și de Tribunalul Regional din Cracovia-Nowa Huta. Recent, Curtea Supremă a refuzat să accepte apelul depus de IKEA.
Instanțele au decis că un loc de muncă nu trebuie să își îndoctrineze ideologic angajații și că „nu ar trebui – nici măcar în numele toleranței în sensul său cel mai larg – să determine angajații să se simtă constrânși să își schimbe convingerile”.
De asemenea, instanțele au subliniat că angajatorii IKEA trebuie să fie conștienți de faptul că mare parte dintre polonezi sunt creștini și că aceștia au dreptul să își apere convingerile.
Curtea Supremă: Inițiativele sociale nu trebuie impuse
Mai mult, Curtea Supremă a susținut că un angajat are obligația doar să își îndeplinească responsabilitățile legate de muncă și că orice impunere a participării angajaților la inițiative sociale depășește limitele atribuțiilor profesionale:
„Un angajator poate invita un angajat să participe la o inițiativă care reflectă valorile companiei, dar orice formă de presiune asupra deciziei angajatului este inadmisibilă, așa cum s-a întâmplat în acest caz. (…) Dacă definim o cultură incluzivă ca pe una care integrează pe deplin angajați diverși prin reprezentare, deschidere și echitate, atunci excluderea reclamantului din comunitatea angajaților din cauza convingerilor sale religioase și a viziunii sale diferite contrazice chiar retorica apelantului despre incluziune”, a declarat Curtea.
Ordo Iuris, grupul juridic conservator care l-a reprezentat pe Komeda, a declarat că „hotărârea consolidează bariera împotriva marilor companii care impun ideologia de stânga angajaților lor – disciplinându-i și, în cele din urmă, concediindu-i pe cei care refuză să se conformeze.”
Ordo Iuris se ocupă acum de un caz similar. O companie IT din Varșovia le-a impus angajaților să participe la o „Paradă a Egalității”, iar unul dintre angajați a refuzat.
Motivul invocat de specialistul IT a fost că, rolul unei compani IT nu este să îi invite pe angajați la astfel de parade sau să încerce să le influențeze opiniile și valorile.