Peste 1.300 de persoane și-au pierdut viața în conflictul din Siria
Autor: Vera Kirilă | 13 martie 2025

Foto: Orasul Latikia/opendoorsuk.org
Siria traversează una dintre cele mai sângeroase perioade de la începutul conflictului sirian, în urmă cu 14 ani. Peste 1.300 de persoane au fost ucise în ultimele zile în vestul țării, dintre care peste 970 sunt civili.
Mai mult, în orașul Latakia și în comunitățile din jurul său alimentarea cu energie electrică și apă potabilă a fost oprită.
Conflictul a izbucnit joi, 6 martie, când susținătorii alawiți ai fostului președinte Bashar al-Assad au atacat forțele de securitate ale noului regim. Assad, care aparține alawiților, o ramură a islamului șiit, a fost răsturnat de la putere în urmă cu trei luni.
Ca răspuns la atacul alawiților, actualul președinte, Ahmed al-Sharaa, reprezentant al suniților, a cerut contracararea revoltei. Violențele au escaladat, provocând moartea unui număr semnificativ de civili, membrii ai forțelor de securitate siriene și luptători pro-Assad.
Atacuri brutale asupra populației
Martorii au relatat despre cruzimea cu care au acționat atacatorii. Aceștia jefuiau casele alwiților, apoi le dădeau foc. De asemenea, executau locuitorii, în special barbați, chiar în fața casei lor, trăgând de la mică distanță.
Locuitorii din zonă sunt terifiați de cele întâmplate și se tem pentru viitorul lor. Serviciile religioase au fost anulate, iar magazinele și restaurantele din orașele Latakia și Tartous sunt închise.
Mulți iau în considerare să părăsească țara. O parte dintre localnici s-au adăpostit în munți pentru a se proteja, în timp ce alții au trecut deja granița cu Liban.
Trei creștini, printre victime
Printre civilii uciși se numără și trei creștini. Doi dintre ei, tată și fiu au fost omorâți joi, în timp ce al treilea a fost ucis vineri, în propria locuință, după ce a fost lovit de un glonț rătăcit în timpul luptelor din exterior.
Baniyas, unul dintre orașele cele mai afectate
Unul dintre cele mai afectate orașe este Baniyas. După atacul suniților, zeci de cadavre au rămas pe străzi, în case și chiar pe acoperișuri.
Ali Sheha, un bărbat de 57 de ani care a reușit să fugă împreună cu familia sa, a declarat că, în apropierea casei sale, atacatorii trăgeau la întâmplare asupra caselor și locuitorilor. Tot el mărturisește că, într-un caz, aceștia au cerut actele de identitate ale locuitorilor pentru a le verifica religia înainte de a-i executa.
Reacția liderilor bisericești
Patriarhii bisericilor din vestul Siriei au făcut o declarație comună:
„În ultimele zile, Siria a fost martora unei escaladări periculoase a violenței, brutalității și crimelor, ceea ce a dus la atacuri asupra civililor nevinovați, inclusiv femei și copii” (…) Casele au fost jefuite, proprietățile prădate – scene care reflectă suferința imensă îndurată de poporul sirian. Bisericile creștine, în timp ce condamnă cu fermitate orice act care amenință pacea civilă, denunță și condamnă masacrele asupra civililor nevinovați și cer încetarea imediată a acestor acte oribile, care contravin profund tuturor valorilor umane și morale.”Totodată, aceștia au cerut un stat care își respectă cetățenii și care să fie bazat pe „cetățenie egală și un parteneriat autentic, lipsit de logica răzbunării și excluderii”.