Pomi fructiferi afectați de temperaturile scăzute în Timiș

Foto: radiotimisoara.ro


Temperaturile negative din ultimele două zile au afectat pomii fructiferi din Timiș. Reprezentanții unei ferme pomicole din județ, transmit că merii și prunii sunt rezistenți la temperaturile scăzute, pe când la cais și piersic fructul este deja format, iar la minus 2-3 grade cultura ar putea fi compromisă.

Proprietarii de pomi pot lua anumite măsuri pentru a salva fructele. Inginerul Cristian Călin a declarat pentru Radio Timișoara că cea mai eficientă metodă este udarea prin aspersiune.
Deja la cais și la piersic fructul e format, nu e foarte mare, dar știm că, după ce a trecut perioada de înflorire si formarea fructului, fructele sunt mult mai sensibile si la minus 2-3 grade deja avem probleme. Nu acelasi lucru putem spune de măr, care e mult mai rezistent. Și la păr probabil ca o sa fim putin afectati, ca si părul e un pic sensibil. La prun deocamdata nu putem să ne pronunțăm, pentru că prunul totusi e o specie un pic mai rezistentă. În momentul în care ai udat continuu, nu o să înghețe, pentru că temperatura oricum apei e pozitivă și dând apă în continuu pe ei nu o să îngețe, dar poți să uzi pomii să înghețe. Sub pojghița gheață rămâne peliculă de apă și protejează efectiv pomul de îngheț.”
Specialistul în pomicultură a semnalat că, în cazul aprinderii focurilor în grădini sau livezi pentru a proteja pomii de ger, amenzile pot fi considerabile dacă focul nu este ținut sub control.

Următoarele emisiuni